Wat zijn psoas spieren?

Wat zijn psoas spieren? Dit zijn 6 spieren in je lichaam, die je niet kan zien aan de buitenkant van je lichaam. Omdat je ze niet ziet of voelt, wordt er aan de spiergroep niet veel aandacht besteed. Terwijl ze wel een onmisbare rol spelen in je lichaam.

Tijdens mijn opleiding Rebalancing hebben we een hele dag alleen op de psoas gewerkt. En dat was best spannend. Dicht bij de liezen en als er op de psoas te veel spanning staat, dan voelt de spier keihard aan. Zoiets als staal.

De psoas spieren zorgen namelijk samen met je bekkenbodemspieren ervoor dat jij kan zitten, staan en lopen. Best belangrijke spieren, dus.

De psoas spieren raken vaak gespannen gedurende je leven. Door stress, spanningen, negatieve ervaringen, inhouden van je buik, onderrug bol trekken en het te veel doen van buikspieroefeningen. Hé te veel? Ja, dat kan ook!

Gespannen psoas spieren leiden vaak tot lage rugklachten, bekkenklachten, soms ook verschil in beenlengte. Soms urineverlies. Soms zelfs maag en darmklachten. Soms zelfs moeite om goed te ademen.

En nu? Hoe krijg ik ontspannen psoas spieren?

Geduld en neem je tijd om deze oefening te doen. Dit lukt niet in 1x en ook niet in 2x of 3x. Na elke dag oefenen en na een week of 3 ga je echt verandering voelen.

Je spieren kunnen gaan trillen als je psoas spieren gaan ontspannen. Niet raar, voelt even raar en went ook wel. Je spieren zijn bezig om te relaxen. En dat vinden ze heel fijn!

Wat heb je nodig?

  • Een yogamatje of een dikke deken, op de grond, dus niet op de bank
  • Makkelijke kleding
  • Ruimte waar het warm en fijn is
  • Een stoel voor de 1e oefening
  • 20 minuten de tijd

Start houdingen 

Er zijn twee verschillende houdingen. Om je onderrug en spieren eerst te laten wennen. Ook afhankelijk hoe hol jouw rug is.

Het is de bedoeling van deze oefening, dat je onderrug plat op de grond komt te liggen in de 1e of 2e houding.

Je mag je bekken niet kantelen om je onderrug op de grond te krijgen. Om zo ontspannen te liggen. Eerst starten met de 1e houding en als je merkt, dat je spieren ontspannen liggen, dan stap je pas een volgende keer over naar 2e houding.

Neem je tijd! Het gaat namelijk om te ontspannen. Heb je veel pijn en ongemak, dan stop je even en ga de volgende dag weer beginnen met houding 1.

1e houding

Je onderbenen liggen op een stoel en dat je bovenbenen recht omhooggaan. Je benen liggen op heupbreedte naast elkaar. Je armen leg je langs je lichaam.

Zie afbeelding hiernaast.

2e houding

Je zet je benen gebogen neer met je voeten op de grond. Je voeten staan op heupbreedte naast elkaar. Je mag je knieën tegen elkaar aan laten vallen. Je armen liggen langs je lichaam.

Zie afbeelding hiernaast.

De oefeningen

 Tijdens de oefeningen lig je zo ontspannen mogelijk, terwijl je in je buik ademhaalt. Dit is eigenlijk alles wat je mag doen. Het is de bedoeling dat je onderrug naar de grond zakt, doordat je psoas spieren gaan ontspannen. Als dat niet gebeurt, blijf dan vooral rustig. Je lichaam heeft tijd nodig om de spanning los te laten.

Zet eventueel een rustgevend muziekje op. Ga dus niet naar de tv luisteren of praten of slapen. Voel wat er in je lichaam gebeurt. Geniet van de rust, de tijd voor jezelf.

Na de 20 minuten rek je je lichaam rustig uit. Rol eerst even op je zij, voordat je gaat zitten. Word jezelf bewust van de ontspanning in je lichaam. En sta dan rustig op.

Tip: Als je erg last hebt van je onderrug ten tijde van het terugrollen op je zij, doe dan eerst deze oefening voordat je opstaat. Als het erg lastig is om zo te liggen, kan je ook een kussen onder je buik leggen en leg je je armen naast je of boven je hoofd. 

Je wacht totdat je onderrug zich ontspant en sta dan pas op. 

Zie afbeelding hiernaast.

Over Simone van Vliet

Klaar voor balans en verlichting van pijnklachten?

Ik begeleid je naar totaal welzijn met mijn expertise in Rebalancing, MIR-Methode, EMDR en ademwerk.

Ik bied een unieke aanpak voor stress, pijn, trauma en vermoeidheid. Ervaar innerlijke rust en ontspanning.

Maak vandaag een afspraak voor een 15 minuten kennismakingsgesprek. Zodat we samen kunnen sparren wat de beste dienst voor jou is.

Lijkt me mooi om je te ontmoeten.

Klik hier voor 15 minuten gesprek

Interessante artikelen

Gerelateerde artikelen

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Nieuwe benadering voor hoofdpijnverlichting: Ervaar de voordelen van lichaamswerk bij het verminderen van hoofdpijn en het bevorderen van algeheel welzijn. Begrijp de relatie tussen stress, burn-out en hoofdpijn en ontdek hoe lichaamswerk kan helpen om stressniveaus te verlagen en balans te herstellen in je hoofd.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin