Home » Blogs Simone » Bewustwording » Ademwerk

Ademhalen. Dat doe ik gewoon!

Ademen is het proces van in- en uitademen van lucht om zuurstof te verkrijgen en koolstofdioxide uit het lichaam te verwijderen. Dit proces vindt plaats via de longen, die zuurstof uit de lucht halen en koolstofdioxide afgeven aan de lucht die we uitademen. Ademhalen doen we onbewust en dat is fijn! Ademhalen is een automatische functie van ons lichaam, maar kan ook bewust worden gecontroleerd en aangepast om verschillende redenen, zoals bij meditatie of een flinke hardloopwedstrijd. Ademhalen is essentieel voor het in stand houden van het leven het functioneren van het lichaam.

Wat is een sessie bewust verbonden ademwerk?

Verbonden ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij je bewust de ademhaling gaat volgen en de in- en uitademing gaat verbinden zonder pauzes ertussen. Dit betekent dat je niet stopt met ademen tussen de in- en uitademing, maar de ademhaling soepel in elkaar laat overgaan. Het doel van deze techniek is om spanningen en blokkades in het lichaam los te maken en te zorgen voor een diepere ontspanning en meer bewustzijn. Deze techniek kan helpen bij het verminderen van stress, angst, burn-out en andere mentale en emotionele spanningen. Zie review van Lotte onderaan deze pagina.

Welk nut heeft verbonden ademhalen?

Het doel van verbonden ademhalen is om dieper en bewuster te ademen, waardoor er meer zuurstof in het lichaam komt en afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Het kan helpen om spanningen en emoties los te laten en kan bijdragen aan ontspanning en meer energie. Het kan helpen om meer in contact te komen met je lichaam en geest en kan bijdragen aan een gevoel van innerlijke rust en balans.

Kan je ademhaling veranderen door stress?

Ja, je ademhaling kan zeker veranderen als reactie op stress. Wanneer je gestrest bent, kan je ademhaling sneller en oppervlakkiger worden, waardoor je minder zuurstof binnen krijgt en je lichaam in een staat van verhoogde alertheid blijft. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op stress, die ook wel de “vecht-, vlucht- of bevriesreactie” wordt genoemd. Als deze reactie echter langdurig aanhoudt, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je je ademhaling kunt beheersen en ontspannen, om stress en spanning te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren.

Welke manieren zijn er om mijn ademhaling te ontspannen?

 • Focus op je ademhaling. Concentreer je op je ademhaling en observeer hoe je ademt. Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je neus of mond. Probeer je ademhaling rustig en gelijkmatig te houden. Start met 3 tellen in ademen en 3 tellen uitademen en zo door. Daarna 4 tellen in, 4 tellen uit.
 • Buikademhaling. Plaats je handen op je buik en adem diep in door je neus, terwijl je je buik uitzet. Adem langzaam uit en voel hoe je buik weer terugkomt naar de startpositie. Probeer je ademhaling te focussen op je buik en niet op je borst.
 • Yoga. Je kan verschillende houdingen gaan oefenen. Dit kan helpen om je ademhaling te ontspannen.
 • Meditatie kan helpen om je ademhaling te reguleren en te ontspannen. Door te mediteren leer je om je aandacht te richten op je ademhaling en je gedachten te kalmeren. Kijk op mijn whatsapp, daar heb ik meerdere meditaties staan. Of vraag het mij even.
 • En natuurlijk een sessie bewust verbonden ademwerk bij mij om jezelf de ruimte en tijd te geven om bewust met je adem bezig te zijn.

Wat is een hoge ademhaling?

Hoge ademhaling is een vorm van ademhaling waarbij iemand voornamelijk haar of zijn borstkas gebruikt om te ademen in plaats van haar of zijn buik. Dit betekent dat de ademhaling relatief oppervlakkig is en niet diep in de longen doordringt. Hoge ademhaling kan leiden tot kortademigheid,  andere gezondheidsproblemen en vermoeidheid als het een chronisch patroon wordt. Het kan ook te maken hebben met stress of angst.

Wat is buikademhaling?

Buikademhaling is een ademhalingstechniek waarbij de ademhaling zich voornamelijk richt op het gebruik van het diafragma, een platte spier onder de longen die helpt bij het in- en uitademen. Bij buikademhaling zet de buik uit bij het inademen en gaat de buik weer in bij het uitademen. Deze manier van ademen wordt aanbevolen als een effectieve manier om stress te verminderen en een gevoel van ontspanning te bevorderen.

Wat is beter een hoge ademhaling of buikademhaling?

Buikademhaling wordt over het algemeen beschouwd als een gezondere ademhaling dan hoge ademhaling. Bij buikademhaling gebruik je je middenrif om de longen volledig te vullen en leeg te maken, waardoor er meer zuurstof in je lichaam wordt opgenomen. Bij hoge ademhaling adem je alleen in de bovenste helft van je longen, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Bovendien kan hoge ademhaling leiden tot hyperventilatie en spanning in het lichaam, terwijl buikademhaling juist ontspanning bevordert.

De uitdrukking “ik krijg geen adem”. Wat betekent dat?

Iemand heeft het gevoel, dat hij of zij niet voldoende lucht binnenkrijgt. Dit kan zich uiten in kortademigheid, benauwdheid en of piepende ademhaling. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals astma, longontsteking, bronchitis, hartproblemen, angst of paniek, een allergische reactie enzovoorts..

Hoe krijg ik mijn adem naar mijn buik?

Je kunt proberen om je ademhaling naar je buik te krijgen door bewust te ademen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 • Ga zitten of liggen in een comfortabele positie en ontspan je spieren (pak een warme kruik en leg die op je buik, helpt ook)
 • Plaats een hand op je borst en de andere hand op je buik
 • Adem langzaam in door je neus en voel hoe je buik uitzet terwijl je inademt. Zorg ervoor dat je borstkas stil blijft
 • Houd je adem even vast
 • Adem langzaam uit door je neus en voel hoe je buik weer terugzakt terwijl je uitademt
 • Herhaal deze ademhalingsoefening meerdere keren en concentreer je (met een warme kruik) op je buik

Waarom vergeet ik soms om te ademhalen?

Het kan zijn, dat je soms vergeet om bewust te ademen, omdat het ademhalingsproces normaal gesproken onbewust en automatisch verloopt. Wanneer je bijvoorbeeld erg gefocust bent op een taak of iets dat je aan het lezen bent, kan het zijn dat je minder bewust bent van je ademhaling. Het kan ook voorkomen dat je onbewust oppervlakkiger gaat ademen wanneer je bijvoorbeeld gestrest bent. Door regelmatig bewust aandacht te besteden aan je ademhaling en te oefenen met ademhalingstechnieken, kun je leren om je ademhaling meer bewust te maken.

Waarom ben ik zoveel bezig met mijn adem?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand veel bezig is met zijn of haar ademhaling. Hieronder staan enkele mogelijke oorzaken:

 • Stress en angst. Wanneer iemand gespannen of angstig is, kan dit leiden tot verandering in de ademhaling. Hierdoor kan iemand zich meer bewust worden van zijn of haar ademhaling en er meer op gaan letten
 • Hyperventilatie. Dan ademt iemand te snel en te oppervlakkig. Dit kan leiden tot duizeligheid, tintelingen en een gevoel van benauwdheid. Hierdoor kan iemand zich meer gaan richten op de ademhaling
 • Lichamelijke klachten. Sommige lichamelijke klachten kunnen invloed hebben op de ademhaling, zoals astma, bronchitis en COPD. Hierdoor kan iemand meer bezig zijn met zijn of haar ademhaling.
 • Mindfulness. Het beoefenen van mindfulness kan er toe leiden dat iemand zich meer bewust wordt van zijn of haar ademhaling.

Als je veel bezig bent met je ademhaling en hier last van hebt, kan het zeker een goed idee hebben om contact met mij op te nemen. Dan gaan we samen kijken, welke combinatie voor jou kan werken.

Wat is beter neusademhaling of mondademhaling?

Over het algemeen wordt neusademhaling beschouwd als beter dan mondademhaling. Dit komt omdat de neus een filterfunctie heeft die de lucht bevochtigt, opwarmt en filtert voordat deze de longen bereikt. Hierdoor worden allergenen, virussen en bacteriën uit de ingeademde lucht verwijderd. Bovendien zorgt neusademhaling voor een rustigere en diepere ademhaling, waardoor het lichaam beter van zuurstof wordt voorzien en ontspanning wordt bevorderd.

Mondademhaling kan leiden tot uitdroging van de luchtwegen en irritatie van de keel en de longen. Bovendien kan mondademhaling bijdragen aan snurken en slaapapneu, vooral bij mensen die in hun slaap met hun mond open slapen.

Er zijn echt situaties waarin mondademhaling noodzakelijk kan zijn bijvoorbeeld bij intensieve lichamelijke inspanning of bij verstopping van de neus.

Wat is lichaamswerk Rebalancing in combinatie met ademwerk?

Rebalancing is een vorm van lichaamswerk waarbij wordt gewerkt aan het herstellen van het evenwicht tussen lichaam en geest. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt, waaronder ademhalingstechnieken. Door middel van bewuste ademhaling kan er meer bewustzijn komen van de spanningen en blokkades in het lichaam en kunnen deze worden losgelaten. Ook kan bewuste ademhaling helpen bij het creëren van diepe ontspanning en het versterken van de levenskracht.

Hoe lang kan je je adem inhouden?

De tijd dat iemand zijn of haar adem kan inhouden, varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheid, lichaamscondities en training. Over het algemeen kan een gezonde volwassene tussen de 30 seconden en 2 minuten zijn of haar adem inhouden.

Waarom gaan sommige mensen in een ijsbad zitten en wat doet dit met je ademhaling?

Mensen gaan soms in een ijsbad zitten als onderdeel van een ademhalingsoefening of gewoon omdat ze het willen ervaren. Het ijsbad kan dienen als vorm voor het verbeteren van de algehele gezondheid. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan koude, reageert het door het vrijgeven van hormonen zoals adrenaline en noradrenaline, die het sympathische zenuwstelsel stimuleren en leiden tot verhoogde hartslag en ademhaling. Door middel van ademhalingsoefeningen kunnen mensen leren hun ademhaling te beheersen en hun reactie op stress te verminderen, zelfs in uitdagende omstandigheden zoals een ijsbad. Het is wel belangrijk om jezelf goed hierover te laten voorlichten.

Wat is het sympathisch zenuwstelsel?

Dit is een onderdeel van het autonome zenuwstelsel, dat onbewust en automatisch de werking van organen, klieren en spieren reguleert. Dit stelsel is betrokken bij de ‘vecht-of-vlucht-of-bevries’-reactie van het lichaam in reactie op stressvolle of bedreigende situaties. Het zorgt bijvoorbeeld voor de verhoging van de hartslag, de bloeddruk en de ademhaling om het lichaam voor te bereiden op actie. Het stimuleert ook de afgifte van adrenaline en noradrenaline, hormonen die betrokken zijn bij de reactie op stress.

Hele mooie intense sessie. Intentie was zelfvertrouwen en dat kwam dankzij Simone helemaal tot uiting. Ondanks mijn moeheid leidde Simone me zacht en stevig voorbij angst en weerstand. Ze geeft me een zeer veilig gevoel, haar blik en stem doen me thuisvoelen, alsof ze me kent. Bemoedigende woorden en zachte aanpak hielpen me langs emoties als angst en wanhoop. Ze moedigde me aan om expressie te geven met release van slaan en schoppen en de woorden genoeg, genoeg, genoeg. Waarna ik veel kracht voelde. Ze hernoemde de woorden en dat ik daarop mag vertrouwen. Heel fijn, dat moment. In de integratie kwam ook nog veel verdriet los. Vanuit de onderbuik, ze gaf me alle ruimte om dat toe te laten. Heerlijk dat ze ook mijn hoofd behandelde. Het lied maakte het af, ontlading in lachen en ze lachte mee. Wat heel erg samen voelde. Leuk nagesprek, dankbaar en verbonden. 

Lotte

Over Simone van Vliet

Luister naar je lichaam. Wat heeft het nodig?

Wil jij soepeler bewegen en helderheid in je hoofd? Een ontspannen en uitgerust lichaam zonder klachten? Genieten van het leven?

Kom dan langs en maak een afspraak met mij.

Gerelateerde artikelen

Voetenbad

Voetenbad

Hoe maak je een voetenbad met etherische oliën? Geniet even van de rust met je voeten in warm water. Spullen zijn nu direct te bestellen!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin