Home » Blogs Simone » Stress-burn-out » Hersenmist | Brainfog
Hersenmist

Hersenmist | Brainfog

door | 21 mrt, 2023 | Bewustwording, Rebalancing, Stress-burn-out, Trauma

Een aantal uitspraken van cliënt Anoek, hoe zij hersenmist, ook wel brainfog genoemd, ervaart:

 • “Ik heb de hele dag watten in mijn hoofd” 
 • “Ik voel me afgesloten van mezelf en mijn emoties”
 • “Ik sta aan de zijlijn van mijn eigen leven; er gebeurt van alles maar ik krijg er niks van mee”
 • “Het is alsof alles wat eerder vanzelf ging, nu opeens zoveel energie en moeite kost”

Wat is hersenmist of brainfog?

Het is een term die wordt gebruikt om een gevoel van mentale mist of wazigheid te beschrijven, zoals verwardheid, trage mentale reacties, moeilijkheden bij het concentreren of herinneren van informatie, vermoeidheid, angst, burn-out, stress en depressie. Problemen hebt met dingen onthouden en moeite met helder denken. Wellicht herken je je in de omschrijving die cliënt Anoek hier in deze blog geeft over hoe zij hersenmist in haar lichaam voelt en ervaart. 

Hoewel hersenmist geen specifieke medische aandoening is, kan het een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. 

Hoe kan hersenmist ontstaan?

 1. Stress: Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op de cognitieve functies en kan bijdragen aan hersenmist. Zoals het gevoel afgesloten te zijn van je emoties en gevoelens. 
 2. Angst en stress: Als je gestrest of angstig bent, dan zijn je hersenen in constante staat van alertheid. Je hersenen staan constant ‘aan’ en als dit te lang duurt, raken je hersenen (chronisch) overprikkeld. Dit kan zicht uiten in hersenmist en leiden tot het gevoel van “ik loop de hele dag met mijn hoofd in dichte mist”.
 3. Door het immuunsysteem. De hersenen reguleren het immuunsysteem. Als er onevenwichtigheden in het immuunsysteem ontstaan, heeft dit invloed op de hersenen en hierdoor kan hersenmist worden veroorzaakt. 

Wat kan je eraan doen? Hieronder zijn enkele suggesties.

 1. Ontspanning. Dit kan door behandelingen bij mij op de tafel. Ik leer je hoe je hoofd zich kan ontspannen. Hoe je lichaam niet meer de hele dag in paraatheid hoeft te staan. Ik help je met inzichten in hoe je met stress om kunt gaan. Dat alle emoties, gedachten, pijn en verdriet er mogen zijn. Met beide voeten op de grond. Dat de energie door je heen mag stromen en dat je levenslust weer echt mag gaan toenemen. 
 2. Meditatie. Door de wereld om je heen, kan je snel overprikkeld raken. Stress kan leiden tot hersenmist. Die stress kan komen door je werk, familie of vrienden of doordat je zelf heel druk en perfectionistisch bent. Meditatie kan je helpen om je geest te kalmeren en het kan stress en vermoeidheid doen afnemen. Naast mijn behandelingen krijg je ook toegang tot bepaalde meditaties. Je krijg van mij de meditatie die bij jou past. 
 3. Slapen. Zorg dat je goed slaapt. Slaap is belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Hou een regelmatig slaapschema aan en vermijd schermen minstens een uur voor het slapengaan. Als je slaapt, krijgen je hersenen de tijd om uit te rusten en te herstellen. 
 4. Deelnemen aan de maatschappij. Door de hersenmist kan het zijn, dat je de activiteiten die je eerder met gemak deed, opeens heel veel energie kosten of zelfs niet meer gaan. In plaats van hier boos om te worden op jezelf of frustraties te ontwikkelen, kan ik je uitdagen om met kleine stapjes weer liefdevol naar jezelf te durven kijken. Om de mogelijkheden te zien en op een manier deel te nemen aan de maatschappij die jij aankunt en wat jou energie geeft. Dit kun je steeds weer verder opbouwen, zodat je weer in de toekomst weer volledig kan gaan deelnemen aan de maatschappij. Werken, bioscoop, concerten, uit eten en wie weet zelfs weer op die reis die je zo graag wilt doen. 
 5. Ademen. Als je je concentreert op je ademhaling, dan kom je weer bij jezelf terug. Jaja, hoe dan? Diep ademhalen zorgt ervoor, dat er meer zuurstof naar de hersenen wordt gebracht. Deze verhoogde zuurstofniveaus kunnen helpen om de hersenfunctie te verbeteren en de gevoelens van vermoeidheid te verminderen. Tijdens de behandelingen gaan we ook een aantal verbonden ademhalingssessies doen. Alle tijd voor jouw ademhaling. Adem = leven. 

Review van Anoek over hoe zij de behandelingen tot nu toe heeft ervaren bij mij;

Als ik zou moeten omschrijven hoe mijn hersenmist voelt, dan zou ik het beschrijven alsof er een extra laag watten tussen mijzelf en de wereld is gekomen. En om met de buitenwereld te kunnen communiceren, moet ik door die laag van watten heen denken, praten en ervaren. Het is ook constant chaos in mijn bovenkamer. Alsof er een storm gaand is, termijn mijn gedachten leeg zijn. Doodmoe ben ik ervan en de simpelste taken kosten teveel focus en concentratie. Want alles wat ik bedenk en wil doen, zeggen of ervaren moet door die laag van watten heen voordat het in de buitenwereld tot een actie leidt. Werken kan ik niet meer en om vrienden te zien of mijn hobby’s te beoefenen, moet ik uren daaromheen rusten.

Woorden geven aan wat ik in mijn binnenwereld ervaar, is altijd mijn kracht geweest. Maar het gevoel van hersenmist uitleggen aan mijn partner, vrienden en familie lukte slecht, ik voelde me alleen en niemand begreep echt hoe ik me soms gevangen voelde in mijn eigen hoofd. En waarom de simpelste taken al teveel zijn en ik het leven wat ik hiervoor kende niet meer kon leven. Omdat Simone op haar manier met je mee kan voelen in wat er van binnen bij je speelt, voelde ik me niet langer meer onbegrepen en helemaal alleen in mijn ervaringen van de hersenmist.

Het belangrijkst wat Simone me heeft geleerd is dat alles wat ik voel in mijn lichaam klopt. Het voelt zo raar en af en toe zo vervelend, maar alles wat ik voel is echt en mag er zijn. Ik ben niet gek.

Ik kom van ver en de hersenmist is nog niet weg, maar sinds ik behandelingen volg bij Simone heb ik weer de connectie met mijn lichaam terug en dit geeft al rust. Samen voelen we waar er spanning in mijn lichaam zit en alle gevoelens die ik ervaar. We praten over mijn ervaringen, over wie ik ben en wat ik wil in de toekomst en alles mag er zijn en is goed. Ik voel me gehoord en gezien. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in de toekomst kan schrijven dat ik van de hersenmist af ben, doordat ik weer voel en weet hoe ik voor mijn lichaam en hersenen kan zorgen.

Anoek

Over Simone van Vliet

Luister naar je lichaam. Wat heeft het nodig?

Wil jij soepeler bewegen en helderheid in je hoofd? Een ontspannen en uitgerust lichaam zonder klachten? Genieten van het leven?

Kom dan langs en maak een afspraak met mij.

Gerelateerde artikelen

Ademwerk

Ademwerk

Ademen doe je onbewust en dat is fijn! Onze belangrijkste levensbron. Ben je gestrest of gehaast? Dat heeft enorme invloed op je lichaam. Ademwerk is een benaming van oefeningen die deze stress verhelpen.

lees verder
Psoas

Psoas

Wat zijn psoas spieren? Dit zijn 6 spieren in je lichaam, die je niet kunt zien. Deze zijn toch heel belangrijk voor je lichaam. Samen met je bekkenbodemspieren, zorgen ze ervoor dat je kunt lopen, zitten en staan. Best belangrijke spieren dus.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin