EMDR?
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization Reprocessing en is een therapie die gebruikt wordt bij de behandeling van trauma en andere psychische klachten. Het richt zich op verwerken van traumatische ervaringen en helpt jou om deze ervaringen te verwerken en de nadelige gevolgen ervan te verminderen. Zodat deze herhalende gedachten die nog steeds een rol spelen in je leven alsnog te laten verwerken.
Wat is een trauma?
Pff wat een beladen woord. Het heeft behoorlijk veel impact het woord trauma. Het klinkt zo heftig en weet je, dat bijna iedereen wel met een trauma rondloopt. Een trauma is een gebeurtenis of een reeks van gebeurtenissen die ingrijpend waren voor je en die impact hebben op je huidige gedrag, gedachten en gevoelens. Net of het aanvoelt, dat “het blijft hangen en ronddraaien in je hoofd”.
Het gaat vaak om ingrijpende situaties zoals een ongeluk, echtscheiding, geweld, misbruik, nachtmerries, plotseling overlijden van een dierbaar persoon, moeilijke/harde opvoeding, pesten, depressies en andere emotionele problemen.
En het kan ook zijn, waarvan je denkt, dat het “niet zo erg” is, zoals je werd genegeerd door je ouders of je vrienden of zelfs door je collega’s. Of je mocht je mening niet geven. Of iemand lacht je uit. Of je bent gaan geloven; ik ben niet goed genoeg of ik kan niemand vertrouwen of ik heb iets verkeerds gedaan.
Hoe werkt het dan?
Voor volwassenen en jongeren; Als ik met je werk, dan zit je tegenover mij op een stoel en gaan we eerst beginnen met het vaststellen van de gebeurtenis(sen), waar we mee gaan werken. Daarop volgt de EMDR-sessie. Mijn manier van werken, is dat je handen op je schoot liggen en je ogen zijn gesloten. Zodat je het hele gebeuren van binnenuit kan beleven.
Ik zal je laten terugdenken aan de gebeurtenis; de beelden, gevoelens en gedachten. Door eenvoudige links-rechts bewegingen met de handen worden deze gedachten, beelden en gevoelens stap voor stap losgekoppeld en vervangen door gewenste beelden en overtuigingen.
Het idee van het links-rechts signaal is, dat de hersenen hiermee afgeleid worden en daarmee een snelle en efficiënte verwerking van nare herinneringen plaats kan vinden.
Bij kinderen gaat de EMDR-sessie veel speelser en sneller. Eerst laat ik je kind een tekening maken en daarna gaan we het links-rechts signaal diverse keren toepassen. Dit gaat met een knuffel, trommelen op de tafel of op mijn handen. Net wat je kind wilt. Zie onderaan twee reviews van kinderen.
Wat gebeurt er in de hersenen?
Tijdens EMDR worden verschillende delen van de hersenen geactiveerd en gekoppeld aan elkaar. In het bijzonder de prefrontale cortex (het deel van de hersenen dat gekoppeld is bij het nemen van beslissingen en het reguleren van emoties) gekoppeld aan de amygdala (het deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties zoals angst en stress). Dit proces helpt om traumatische herinneringen op een effectieve manier te verwerken en te integreren in het geheugen, waardoor de emotionele lading van herinneringen wordt verminderd en de symptomen van trauma worden verlicht.
Hoe weet ik of EMDR helpt?
Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat het effect van EMDR voor iedereen anders kan zijn en afhankelijk is van bepaalde factoren, zoals de aard van de traumatische ervaring, de ernst ervan en de individuele omstandigheden van de persoon die de behandeling ondergaat. Over het algemeen kan het effect van EMDR echter worden gemeten aan de hand van de vermindering van de symptomen van het trauma, zoals herbelevingen, vermijding en overmatige opwinding en een verbetering van de kwaliteit van leven en het functioneren in het dagelijks leven. Het is belangrijk te benadrukken, dat EMDR geen ‘quick fix’ is en dat de resultaten geleidelijk en op lange termijn kunnen optreden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat EMDR in combinatie met andere vormen van therapie kan worden gebruikt om een holistische benadering van trauma-herstel te bieden. Zoals ik in mijn praktijk doe.
Waarom willen sommige mensen geen EMDR?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom sommige mensen geen EMDR willen of niet klaar zijn om EMDR te doen. Een aantal mogelijke redenen zijn:
1. Angst voor confrontatie met traumatische herinneringen. Voor sommige mensen kan het idee om terug te gaan naar traumatische herinneringen beangstigend zijn. Dit kan hun ervan weerhouden om EMDR te willen proberen.
2. Gebrek aan vertrouwen in de therapeut of behandeling. Als iemand niet het gevoel heeft, dat ze een goede band hebben met hun therapeut of als ze niet overtuigd zijn van de effectiviteit van EMDR, kan dat ervoor zorgen dat ze geen EMDR willen doen.
3. Onvoldoende stabilisatie: EMDR kan soms traumatische herinneringen triggeren en het kan zijn dat iemand eerst meer stabiliteit nodig heeft voordat ze klaar zijn om deze herinneringen te verwerken.
4. Andere behandelingen werken beter. Soms kan een andere behandeling beter passen bij de specifieke behoeften van een persoon.
Het is belangrijk is onthouden, dat elke persoon uniek is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet per se voor een ander zal werken. Het is ook belangrijk om te respecteren wanneer iemand ervoor kiest om geen EMDR te willen doen en om dan samen met je te onderzoeken naar welke therapie in mijn praktijk beter bij je past.
Bij welke klachten helpt EMDR bij kinderen en jongeren?
EMDR kan verschillende klachten helpen zoals;
1. Trauma gerelateerde klachten zoals nachtmerries, herbelevingen, angst- en paniekklachten en vermijdingsgedrag.
2. Angststoornissen, zoals fobieën, angst om te falen en algemene angstklachten o.a. bedplassen, gepest worden op school
3. Depressieve klachten zoals gevoelens van somberheid en schuldgevoelens.
4. Gedragsproblemen zoals boosheid, opstandigheid en impulsiviteit.
5. Eetstoornissen zoals boulimia, anoxeria en eetbuienstoornissen.
6. Persoonlijkheidsproblematiek zoals een negatief zelfbeeld, hechtingsproblemen en emotionele instabiliteit
Bij welke klachten helpt EMDR bij volwassenen?
EMDR kan helpen bij verschillende soorten klachten, zoals angststoornissen, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTTS), fobieën, chronische pijn, chronische vermoeidheid, eetstoornissen en slaapproblemen. Het kan ook effectief zijn bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen zoals verkeersongevallen, mishandeling, misbruik en oorlogstrauma’s. Veel van de klachten die ik genoemd heb bij kinderen en jongeren kunnen ook voor volwassenen gelden.
Hoeveel behandelingen zijn nodig voor een kind of een jongere?
Het aantal behandelingen dat nodig is voor een kind om de gewenste resultaten te behalen met EMDR, kan variëren afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten. Sommige kinderen, jongeren kunnen al na een paar sessies verbetering ervaren, terwijl andere kinderen, jongeren mogelijk meer sessies nodig hebben. Gemiddeld worden er ongeveer 3 tot 8 sessies van elk 1 uur gegeven. Elk kind of jongere is uniek en het aantal behandelingen is afhankelijk van de individuele behoeften van het kind, jongere.
Hoeveel behandelingen zijn nodig voor een volwassene?
Het aantal behandelingen dat nodig is voor een volwassene kan variëren afhankelijk van de aard en ernst van de traumatische gebeurtenis(sen) en de individuele behoefte van de cliënt. Over het algemeen omvat een EMDR-behandeling meerdere sessies, vaak tussen de 4 tot 8 sessies, maar sommige mensen kunnen minder of meer sessies nodig hebben. Iedere volwassene is uniek en is afhankelijk van de individuele behoeften van een volwassenen.
Wat moet een kind na een behandeling EMDR doen?
Na een EMDR-sessie is het belangrijk om voldoende rust te nemen en de emoties te laten bezinken. Dus na een sessie met een dekentje op de bank met een boek of je kind kijkt een leuke ontspannende film.
Wat moet een volwassene na een behandeling EMDR doen?
Na een EMDR-sessie is het belangrijk dat een volwassene voldoende rust en ontspanning neemt om de verwerking van de ervaring te ondersteunen. Sommige mensen kunnen na een sessie vermoeid, verward of prikkelbaar voelen, terwijl anderen zich juist opgelucht en verlicht voelen. Het is ook mogelijk dat bepaalde emoties of herinneringen tijdelijk intenser naar boven komen. Over het algemeen is het aan te raden om gedurende de eerste 24 uur na de sessie geen zware inspanningen te verrichten. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en eventuele symptomen en bijwerkingen bij te houden en te bespreken bij je volgende sessie.
 Ja, deze methode wil ik graag ervaren
Je mag me ook eerst even bellen of appen om even te overleggen. En je mag ook direct een afspraak maken.
Ik kan met Simone over dingen praten. Ik kan mijn gevoelens bij haar kwijt. En ze begrijpt me ook echt.
Het tappen met de muizen vind ik wel fijn, het loslaten en woorden bedenken. Ik merk verschil, dat ik het kan loslaten.
Ik ben nu zeer mezelf. Durf nu meer te praten op school.
Mijn hoofd is leger. Kinderachtig met muizen tappen. Het heeft wel geholpen. Lijkt gelukkig geworden. Alle items zijn in de prullenbak gekomen. Ik ben soms rustiger.
Simone is aardig en leuk.
Ik raad het andere kinderen aan. Als je druk bent, moet je daar heen gaan!
0 Reacties