Home » Blog » Trauma » EMDR

Wat is EMDR?

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization Reprocessing.

EMDR is een methode om schokkende, stressvolle ervaringen, trauma’s, herhalende gedachten die nog steeds een nadrukkelijk een rol blijven spelen in je leven alsnog te laten verwerken.

Wat is een trauma?

Pff wat een beladen woord. Het heeft behoorlijk veel impact het woord trauma. Het klinkt zo heftig en weet je, dat bijna iedereen wel met een trauma rondloopt. Een trauma is een gebeurtenis of een reeks van gebeurtenissen die ingrijpend waren voor je en die impact hebben op je huidige gedrag, gedachten en gevoelens. Net of het aanvoelt, dat “het blijft hangen en ronddraaien in je hoofd”.

Het gaat vaak om ingrijpende situaties zoals een ongeluk, echtscheiding, geweld, misbruik, plotseling overlijden van een dierbaar persoon, moeilijke/harde opvoeding, pesten etc.

En het kan ook zijn, waarvan je denkt, dat het “niet zo erg” is, zoals je werd genegeerd door je ouders of je vrienden of zelfs door je collega’s. Of je mocht je mening niet geven. Of iemand lacht je uit. Of je bent gaan geloven; ik ben niet goed genoeg of ik kan niemand vertrouwen of ik heb iets verkeerds gedaan.

Hoe werkt het dan?

Als ik met je werk, dan zit je tegenover mij op een stoel en gaan we eerst beginnen met het vaststellen van de gebeurtenis(sen), waar we mee gaan werken. Daarop volgt de EMDR-sessie. Mijn manier van werken, is dat je handen op je schoot liggen en je ogen zijn gesloten. Zodat je het hele gebeuren van binnenuit kan beleven.

Ik zal je laten terugdenken aan de gebeurtenis; de beelden, gevoelens en gedachten. Door eenvoudige links-rechts bewegingen met de handen worden deze gedachten, beelden en gevoelens stap voor stap losgekoppeld en vervangen door gewenste beelden en overtuigingen.

Het idee van het links-rechts signaal is, dat de hersenen hiermee afgeleid worden en daarmee een snelle en efficiënte verwerking van nare herinneringen plaats kan vinden.

Voor wie?

Voor volwassenen, jongeren en kinderen.

Bij volwassenen en jongeren pas ik de hierboven onderbouwde methode toe.

Bij kinderen gaat de EMDR-sessie veel speelser en sneller. Eerst laat ik je kind een tekening maken en daarna gaan we het links-rechts signaal diverse keren toepassen. Dit gaat met een knuffel, trommelen op de tafel of op mijn handen. Net wat je kind wilt.

Voor kinderen gaat het meestal om o.a. bedplassen, slaapproblemen, gepest worden op school, echtscheiding, verhuizing, kwaad of boos, nachtmerries, terugtrekken, gedragsmatig, vage klachten zoals hoofdpijn of buikpijn etc.

 Ja, deze methode wil ik graag ervaren

Je mag me ook eerst even bellen of appen om even te overleggen. En je mag ook direct een afspraak maken.

 

Over Simone van Vliet

Luister naar je lichaam. Wat heeft het nodig?

Wil jij soepeler bewegen en helderheid in je hoofd? Een ontspannen en uitgerust lichaam zonder klachten? Genieten van het leven?

Kom dan langs en maak een afspraak met mij.

Gerelateerde artikelen

Psoas

Psoas

Wat zijn psoas spieren? Dit zijn 6 spieren in je lichaam, die je niet kunt zien. Deze zijn toch heel belangrijk voor je lichaam. Samen met je bekkenbodemspieren, zorgen ze ervoor dat je kunt lopen, zitten en staan. Best belangrijke spieren dus.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin